Șalăul este un peste rapitor de apa dulce care se aseamana cu bibanul si stiuca. Creste destul de mare in comparatie cu bibanul dar este mult mai sensibil si mai pretentios decat stiuca. Recordul mondial la salau este de 11,42 Kg si a fost pescuit in Suedia in 1986. In orice caz, capturi de 2-3 Kg sunt mai frecvente.
Salaul este un peste care se prinde destul de greu fiind mai atent decat stiuca si mult mai selectiv cu mancarea. Din aceasta cauza si gustul sau este mai deosebit fiind considerat o delicatesa in multe din bucatariile de pe mapamond.
Speciile diferite de pesti au perioade diferite de depunere a icrelor. Acest lucru tine de conservarea speciilor si face in asa fel incat masculul fiecareia dintre ele sa reuseasca sa fecundeze icrele speciei sale. Dupa ce pastravul a depus icrele vor urma alte specii inrudite. Apoi urmeaza speciile vegetariene (crap, caras, rosioara, caracuda, platica). Imediat dupa acestea urmeaza bibanul si salaul. Cand acestia au depus icrele urmeaza sa depuna icrele si somnul si stiuca.
Tinand cont de aceste particularitati, cea mai potrivita perioada pentru a captura salaul este inceputul lunii mai. Salaul este un peste rapitor care sta pe fundul lacurilor si raurilor. Aproape ca nu se ridica niciodata la suprafata. De aceea e nevoie de un tip de pescuit adaptat la acest specific pentru a-l captura. Spre deosebire de stiuca sau pastrav, salaul nu prefera apa limpede. Ii plac apele curate dar se gaseste de obicei acolo unde se creaza valtori sau vartejuri. Are un vaz foarte bun, un miros excelent dar atunci cand vaneaza se ghideaza mai mult dupa vibratiile acvatice. Ca urmare trebuie sa ii satisfaceti toate aceste simturi pentru a reusi sa il capturati. Este foarte important sa folositi o varga cu un varf foarte flexibil care produce aceste vibratii in apa si un fir subtire. Trebuie sa nu folositi piedica la mulineta pentru ca nu este un peste care se lupta mult. Salaul este un peste care ramane nemiscat atunci cand musca acul iar reactia lui nu este sa se zbata ci mai degraba sa se scufunde cat mai mult. De aceea nu aveti de facut decat sa il trageti la suprafata. Odata ce a scos capul din apa el se sufoca foarte usor si nu mai are forta sa opuna rezistenta. Folositi totusi un minciog pentru ca firul subtire poate duce la situatia in care pestele sa scape si sa ramana intepat. Nimanui nu ii foloseste un peste care plimba un fir prin tot lacul.