Pastravul curcubeu este cel mai mare peste din specia salmonide. Poate ajunge pana la 15Kg, dar acestea sunt cazuri foarte rare. El poate fi capturat in salbaticie la dimensiuni de peste 40 cm si la o greutate normala de 1-2 Kg sau in ferme piscicole de tip "put and take" unde nu exista limite privind greutatea sau lungimea pestilor.
O alta specie de peste la fel de mare este somonul, dar despre acest el vom scrie in viitor.
Pastravul curcubeu este originar din America si este folosit pentru fermele "put and take" datorita randamentului sau foarte mare. Practic el castiga 500g in fiecare an de viata. Un peste de 3Kg are o varsta de aproximativ 6 ani. In salbaticie se hraneste cu alti pesti mai mici, crustacee, muste, insecte, broaste sau icrele altor pesti. Toti pastravii dau dovada de canibalism: adica mananca fara nici un fel de probleme pesti din aceeasi specie cu ei.
Acest peste mai este numit si steelhead din cauza faptului ca are cutia craniana foarte puternica si pentru ca are o culoare asemanatoare cu cea a otelului. De regula, pescarii lovesc acesti pesti cu un obiect solid in cap dupa ce ii scot pe mal. Altfel muschii sai puternici se contracta si relaxeaza mult timp dupa ce pestele a fost pescuit. Nu va ganditi ca, daca se zbate, pestele mai traieste inca. Pastravul se sufoca foarte repede dupa ce a fost scos din apa. Lovindu-l in cap se intrerupe conexiunea dintre creier si muschi si astfel nu mai apar spasmele musculare.
Lasand la o parte pescuitul la musca, despre care am povestit aici ca este "alt sport", pastravul curcubeu se prinde foarte usor folosind momeli "Powerbait" de la Berkley. Vorbim de o companie americana care a studiat ani de zile comportamentul acestor pesti si si-a adaptat produsele in functie de reactiile lor. Exista foarte multe tipuri ale acestui gen de momeala. Ele difera ca si structura, consistenta, aroma sau culoare. Pestii reactioneaza diferit in functie de zi, clima, conditii meteo sau lumina. Un alt factor care ii influenteaza este lipezimea apei si activitatea din jurul lor.
Cele mai bune perioade de pescuit la pastrav sunt lunile martie si octombrie. Este preferabil ca temperatura apei sa fie intre 2 si 7 grade Celsius. Daca apa e mai rece atunci pestii intra in hibernare. In momentul in care apa ingheata pestii cauta totusi un loc pe unde intra aerul fiindca sunt dependenti de oxigenul din atmosfera. Atunci cand apa se incalzeste peste 7-8 grade Celsius, acesti pesti devin foarte rapizi in miscari si sunt foarte greu de prins, ei avand un timp de reactie mai mic decat al omului. Peste 20 de grade de Celsius pastravul curcubeu se sufoca pentru ca nu se mai face transferul de oxigen in aceeasi masura ca la temperaturi mici. De aceea atunci cand temperatura creste el se retrage catre izvoarele raurilor in care traieste sau in locurile umbroase si racoroase. Fiind la umbra nici nu mai mananca, pentru ca pestii rapitori au nevoie de apa foarte limpede ca sa isi atace prada. Au vazul foarte bun si nu ataca decat atunci cand sunt siguri ca nu risca nimic.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu