duminică, 3 aprilie 2016

Pastravul de mare

Pastravul de mare este o ruda a pastravului fantanel, sau pastravul de lac. Pastravul de mare are o culoare argintie si puncte mici negre si rosii pe suprafata pielii. Este un peste foarte agil si extraordinar de rapid. Are simturile foarte devoltate: mirosul sau este foarte fin iar auzul mult mai sensibil in comparatie cu cel al omului.

Este un peste care isi stabileste un teritoriu unde ii place sa vaneze si nu permite pestilor mai mici sa i-l incalce. In general, acest peste traieste in mare. La fel ca si somonul, pe perioada iernii urca in amonte pe rauri pentru a se inmulti. Incepand cu luna octombrie si pana in martie traieste pe rauri sau lacuri apoi coboara inapoi in mare. In lunile decembrie si ianuarie acest pastrav isi depune icrele si pescuitul sau este interzis.
Fiind un peste teritorial, atunci cand un mascul gaseste icre nefecundate, acesta le fecundeaza si le pazeste de ceilalti pesti. In momentul in care acelasi mascul gaseste in apa icre care deja au fost fecundate de alti pesti le mananca fara sa stea pe ganduri. Din aceasta cauza puteti gasi pastravii in locurile cele mai ascunse, pe langa trunchiuri de copaci, pe langa stufaris sau in gropi pe fundul apelor. Ei mananca pesti, broaste, melci, scoici, sau insecte. Aproape orice vietate care traieste in apa si este mai mica decat ei. Atunci cand sunt in mare, acesti pesti au dusmani naturali precum focile sau rechinii. De aceea sunt foarte atenti in jurul lor. Atunci cand sunt in ape dulci au o culoare mai inchisa care ii ajuta sa se camufleze mai usor. 
Acest peste poate fi pescuit folosind lingurita, blinker sau musca. Dar orice peste cu lungimea mai mica de 45 de cm trebuie eliberat. Este un peste foarte frumos si cu o forta deosebita. De aceea este foarte greu de scos din apa atunci cand are dimensiuni mari. Recordul mondial depaseste 1,5m lungime si trece de 10 Kg.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu