joi, 18 februarie 2016

Pescuit la pastrav

Pastravul este cel mai inteligent peste de apa dulce. Este un peste foarte sensibil si foarte pretentios in acelasi timp. Spre exemplu pastravul simte, din apa, mirosul de tutun din aer. De aceea este o idee proasta sa fumati in acelasi timp in care pescuiti pastrav.

Pastravul observa toate miscarile de pe mal fiind un peste care vaneaza la suprafata. Asadar, daca vedeti pestii cum inoata aveti garantia ca si ei deja v-au observat. Exista mai multe metode prin care acesti pesti pot fi pacaliti, dar e mult mai complicat decat atunci cand pescuiti stiuca sau biban, de exemplu. Poate salaul este un peste la fel de suspicios ca pastravul dar nu are nici forta si nici sensibilitatea pastravului. 
De exemplu: o stiuca pescuita si lasata pe mal poate sa fie inca vie si dupa 2-3 ore de cand a fost scoasa din apa. Un pastrav nu traieste mai mult de 2 minute. Chiar daca mai misca dupa aceea, sunt numai spasme musculare. Daca va fi reintrodus in apa dupa acest interval nu isi mai revine si va ajunge hrana pentru ceilalti pesti. De aceea, atunci cand pescuiti catch-and-release, aveti timp sa faceti 2 poze cu pastravul capturat dar apoi el trebuie eliberat.

Exista mai multe metode prin care se captureaza pastravii: se pot prinde la pluta, folosind rame, viermisori sau power bait, se pot prinde folosind momeli artificiale (blinker, lingurita rotativa, wobler) sau pescuind la musca. Pescuitul la musca este, de departe, cel mai eficient. Dar si cel mai diferit de toate celelalte metode. Primul pescar care a folosit muste artificiale a fost romanul Claudius Aelianus in sec. 2 dupa Christos. De atunci aceasta metoda a fost in continuu perfectionata astfel incat, in ziua de azi, se spune ca pescuitul la musca e total "alt sport" fata de celelate tipuri de pescuit. Pescarii experimentati zic ca odata ce ai inceput sa pescuiesti la musca nu te mai intereseaza celelalte alte metode.
Exista mai multe specii de pastrav. Fiecare are particularitatile sale. De aceea voi reveni cu alte posturi pe aceasta tema.

sâmbătă, 6 februarie 2016

Rapala

Cum sa prinzi peste cu Rapala ? 

1. Gandeste ca un peste
Woblerele de la Rapala imita foarte bine miscarea unui pestisor in apa. Trebuie mereu sa te gandesti ca atunci cand pescuiesti practic dirijezi un peste care sa dea impresia ca este speriat de pestii mai mari.

2. Tineti woblerul la suprafata. 
Atunci cand folosim un wobler plutitor, cu ar fi Original Floating Rapala, il putem scufunda daca recupram prea repede. De aceea trebuie sa alegem adancimea perfecta dupa lasare. In cazul in care pestii ataca mai jos de suprafata apei, se poate folosi un plumb care se pune pe fri cam la o palma inaintea woblerului. Acest stil se potriveste foarte bine pentru pescuitul la biban, stiuca sau pastrav.

3. Woblere mari pentru capturi mari
Rapala Magnum este un wobler mare care se foloseste mai ales pentru apa sarata. Este foarte rezistent fiind confectionat din lemn african astfel incat poate suporta atacuri de la pesti de dimensiuni impresionante. Husky este un wobler cu trei ancore. Se foloseste cam in acelasi conditii ca si Magnum.
4. Pescuit la adancime 
Pentru pescuit la adancime se foloseste Fat Rap - un wobler care se scufunda usor si care este, in general, atacat de stiuca sau biban.

5. Adancime medie
Un wobler care pluteste la semiadancime este Rapala Countdown. Se foloseste atunci cand fundul apei este acoperit cu pietre sau vegetatie care pot impiedica recuperarea momelii. 

6. Atrageti atentia
Rapala Jointed este un wobler din doua bucati care se zbate foarte frumos in apa si atrage atentie mai mult decat celelalte modele. Se foloseste in special pentru somon, dar da rezultate si la celelalte specii de pesti rapitori atunci cand nu sunt atrasi de momeala statica.

7. Pescuit la copca
Modelul Rapala balansat este proiectat pentu pescuitul vertical. Se foloseste numai iarna atunci cand se pescuieste la copca. Diferenta fata de celelalte modele este ca se prinde de fir intr-o zona centrala, undeva deasupra inotatoarei dorsale a pestisorului.