joi, 18 februarie 2016

Pescuit la pastrav

Pastravul este cel mai inteligent peste de apa dulce. Este un peste foarte sensibil si foarte pretentios in acelasi timp. Spre exemplu pastravul simte, din apa, mirosul de tutun din aer. De aceea este o idee proasta sa fumati in acelasi timp in care pescuiti pastrav.

Pastravul observa toate miscarile de pe mal fiind un peste care vaneaza la suprafata. Asadar, daca vedeti pestii cum inoata aveti garantia ca si ei deja v-au observat. Exista mai multe metode prin care acesti pesti pot fi pacaliti, dar e mult mai complicat decat atunci cand pescuiti stiuca sau biban, de exemplu. Poate salaul este un peste la fel de suspicios ca pastravul dar nu are nici forta si nici sensibilitatea pastravului. 
De exemplu: o stiuca pescuita si lasata pe mal poate sa fie inca vie si dupa 2-3 ore de cand a fost scoasa din apa. Un pastrav nu traieste mai mult de 2 minute. Chiar daca mai misca dupa aceea, sunt numai spasme musculare. Daca va fi reintrodus in apa dupa acest interval nu isi mai revine si va ajunge hrana pentru ceilalti pesti. De aceea, atunci cand pescuiti catch-and-release, aveti timp sa faceti 2 poze cu pastravul capturat dar apoi el trebuie eliberat.

Exista mai multe metode prin care se captureaza pastravii: se pot prinde la pluta, folosind rame, viermisori sau power bait, se pot prinde folosind momeli artificiale (blinker, lingurita rotativa, wobler) sau pescuind la musca. Pescuitul la musca este, de departe, cel mai eficient. Dar si cel mai diferit de toate celelalte metode. Primul pescar care a folosit muste artificiale a fost romanul Claudius Aelianus in sec. 2 dupa Christos. De atunci aceasta metoda a fost in continuu perfectionata astfel incat, in ziua de azi, se spune ca pescuitul la musca e total "alt sport" fata de celelate tipuri de pescuit. Pescarii experimentati zic ca odata ce ai inceput sa pescuiesti la musca nu te mai intereseaza celelalte alte metode.
Exista mai multe specii de pastrav. Fiecare are particularitatile sale. De aceea voi reveni cu alte posturi pe aceasta tema.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu