Bibanul este un peste rapitor de culoare verde. Ca semne distinctive prezinta inotatoare de culoare portocalie, are mai multe dungi negre verticale pe parti si un punct negru pe inotatoarea dorsala. Aceasta inotatoare este principala sa arma de aparare. In momentul in care este capturat aceasta inotatoare se ridica in ideea de a impiedica ceilalti pesti sa ii inghita. De aceea sunt sanse foarte mari pentru pescar sa se intepe intr-unul dintre tepii de pe aceasta inotatoare.
Bibanii se hranesc cu alti pesti, crustacee, larve, broaste, rame precum si cu icrele celorlalti pesti. Bibanii se mananca si intre ei. Acesti pesti sunt foarte lacomi si nu e exclus sa atace si pesti de aceasi marime cu ei isisi. La randul lor, bibanii sunt vanati de stiuca sau salau dar acest lucru nu ii face fricosi deloc. Sunt foarte curajosi si din aceasta cauza sunt usor de capturat. De asemenea sunt foarte numerosi si se adapteaza foarte usor la orice mediu. Traiesc atat in lacuri cat si in apele curgatoare. Se pot prinde bibani si in mare pentru ca se aventureaza in apa sarata in cautare de hrana. Cu toate acestea sunt considerati pesti de apa dulce. Daca pentru alti pesti exista o limta minima de lungime de la care pot fi pastrati, pentru bibani nu este cazul.
De asemenea este vorba de un peste foarte gustos, cu carnea alba, cu putine oase, dar cu solzi foarte multi si foarte mici, greu de indepartat. Pentru consum se desface, se scot intestinele, apoi pestii se oparesc, dupa care se indeparteaza pielea cu solzi cu tot. Se scot oasele si carnea se gateste pane.
In imagine avem un biban de 25 cm in greutate de 350g. Ca sa ajunga la aceste dimensiuni, a trait 8 ani in decursul carora a consumat circa 40 Kg de vietati acvatice.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu