miercuri, 6 ianuarie 2016

Cum se fileteaza pestele ?

Daca sunteti pescari si ati si prins ceva pesti (sper ca urmarind sfaturile de pe acest blog) s-ar putea sa vreti sa ii si gatiti. De obicei pescarii nu prea mananca peste. Dar in ziua de ai exista atat de multe retete de peste inca nu va puteti plictisi niciodata. Astazi explicam cum se obtine un filet de peste.

Cel mai important este sa aveti un peste proaspat. Cand este proaspat, pestele are ochii limpezi si nu miroase foarte puternic. Urmatorul lucru este sa aveti un cutit foarte bine ascutit. Este de preferat genul de cutit cu lama subtire si cu vvarf foarte ascutit. 
1. Faceti o taietura acolo unde incepe capul. Filet-ul se face pornind de la cap catre coada. Asa incat tineti pestele cu mana libera de cap si cu mana in care aveti cutitul lucrati taind catre coada.  

2. Faceti o taietura diagonala pe partea laterala a pestelui. Porniti de la cap si taiati catre burta imediat in spatele inotatoarei laterale. Apoi faceti o taietura pe langa inotatoarea dorsala de la cap si pana la coada. 

3. Dupa aceea introduceti cutitul in a doua taietura (cea aflata in spatele inotatoarei laterale) si urmarind taietura de sus, taiati prima jumatate de peste pana la coada.

Se repeta pasii de mai sus si pe cealalta parte a pestelui. In urma acestei operatii raman 2 laterale cu carne pe de-o parte si capul impreuna cu coloana vertebrala de cealalta parte. Pentru a indeparta piele se taie in sens contrar (pornind de la coada spre partea din fata) si folosindu-se foarte putina forta. Acum pestele gata pentru a fi gatit. Pofta mare !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu