marți, 15 decembrie 2015

De ce pesti rapitori ?

Exista mai multe metode de pescuit. La unele ma pricep, la altele deloc. 

La inceput pescuiam folosind o pluta exact cum am descris in postul precedent. Asa facusem in copilarie cand mergeam cu tatal meu pe malurile Dunarii sau ale Oltului. Prindeam tot felul de pesti pe acolo: caras, babusaca, oblete, rosiara, platica, sabita, crap... Dar prindeam si biban, salau, stiuca sau somn. Niciodata nu mi-a placut sa stau pe malul baltii sa astept la infinit in speranta ca poate-poate vine un peste care o sa miste pluta. Pescarii la crap stiu la ce ma refer. Ei sunt cei mai mari specialisti ai acestui sport. Se duc la balta cu 2 masini incarcate de ustensile, isi deschid cortul, intind masa plianta... Practic isi reconstruiesc casa pe malul apei si se baga in plapuma asteptand ca una dintre zecile de lansete insirate cu tot felul de momeli, care de care mai elaborate, sa dea un semn de viata.

Pescuitul la pesti rapitori inseamna un alt stil de viata.Inseamna miscare, inseamna atentie sporita si mobilitate. Nu poti sa speri ca vei prinde o stiuca fumand pe malul baltii. In primul rand ca pestii rapitori simt mirosul de tutun si nu se apropie, iar in al doilea rand pentru ca acest gen de pesti prefera momeala aflata in miscare. Stiuca si somnul sunt singurii pesti de apa dulce care mananca pesti morti. Restul sunt pesti foarte pretentiosi. 

Orice conteaza atunci cand vorbim de pescuitul pestilor rapitori: vremea, temperatura apei, culoarea momelii, aroma folosita (daca este cazul), distanta de lansare si modul in care se recupereaza. E foarte important sa NU mergeti la pescuit fara un minciog. Un peste pe care il ratati la mal va fi un peste traumatizat. E preferabil sa trageti pestele din apa si apoi scoateti carligul cu mare atentie astfel incat sa nu ii produceti rani prea mari decat sa scape din ac in ultima clipa si sa aiba leuziuni serioase din aceasta cauza. Un peste care sangereaza se poate infecta sau poate fi mult mai usor prada pentru ceilalti pesti. Mirosul de sange se simte in apa de la mare distanta si atunci pestele care tocmai a scapat din ac nu va mai putea sa se camufleze de dusmanii sai. 

De asemenea exista posibilitatea sa prindeti un peste mai greu decat permite tipul de fir pe care il folositi. In acest caz un minciog va poate ajuta sa scoateti totusi pestele din apa. Altfel firul se va rupe si nimic nu este mai rau pentru un lac decat un peste care inoata cu acul in gura si cu o bucata de nailon dupa el. In primul rand ca pestele va incerca sa se elibereze incurcand restul de fir in ierburile de pe fundul apei. Firul de nailon va ramane acolo pentru totdeauna si va mai rani si alti pesti care nu-l vad si se vor incurca in el pe viitor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu